Logo Legnica24h.pl
Reklama
SofaMeble.pl - Eleganckie meble tapicerowane
Baseny ogrodowe, materace i akcesoria - sklep NajlepszeBaseny.pl

Tort weselny - jaki model wybrać?

Tort to jeden z kluczowych elementów polskiego wesela, któremu zazwyczaj towarzyszy oprawa dźwiękowa i piękne słowa. Z tego powodu tak ważne jest to, aby poświęcić mu wystarczająco dużo czasu wśród innych przygotowań.

© Materiały prasowe / Grupa TipMedia

Rzeczą podstawową jest odpowiedni smak tortu weselnego. Doświadczony cukiernik powinien jednak zwrócić równie mocną uwagę na jego kształt i wgląd. W jakich modelach możemy wybierać? Oto kilka wskazówek.

Kształt tortu weselnego

Klasyczny tort weselny budowany jest na bazie koła lub kwadratu. Są to modele bardzo bezpieczne, które możemy spotkać na zdecydowanej większości przyjęć. Z nieco bardziej wymagającymi formami możemy się spotkać wówczas, kiedy państwo młodzi zdecydują się na tort w kształcie trójkąta lub innej, niestandardowej figury wpasowującej się w klimat imprezy. Prawdziwym majstersztykiem są natomiast desery formowane w fantazyjne struktury, np. gitary czy krajobrazy. Takie kształty zdecydowanie przyciągają uwagę, jednak są również dużo droższe niż klasyczne wersje. Ślub z założenia ma się tylko raz w życiu, dlatego warto chociaż w ten jeden dzień postawić na model, który idealnie nam odpowiada. W przypadku wymagających form należy przede wszystkim zadbać o doświadczonego cukiernika, np. https://www.art.sarzynski.com.pl/oferta/wesele/torty-weselne ponieważ taki deser nie jest łatwy do przygotowania.

Płaski czy piętrowy?

Wśród modeli tortów weselnych możemy wyróżnić wersje piętrowe. Kolejne warstwy ciasta umieszcza się na sobie lub też rozmieszcza na stelażach. Jest to najbardziej klasyczna wersja tego deseru, od której coraz więcej par zaczyna odchodzić. Niestety taka piramida może bowiem bardzo łatwo runąć podczas transportu wprost na państwa młodych. Coraz większą popularnością cieszą się natomiast torty poziome, które są dużo szersze, jednak znacznie niższe. Ciekawym rozwiązaniem jest także stworzenie małych, porcjowanych torcików, a następnie uformowanie ich w jedno duże ciasto. Takie rozwiązanie wiąże się z brakiem konieczności krojenia ciasta.

Reklama

Komentarze (0)


Proszę zachować komentarze zgodne z regulaminem oraz zasadami współżycia społecznego i dobrymi obyczajami. Informujemy, że Administratorem poniższych danych osobowych jest DJAmedia Sp. z o.o., Piotrowice-Osiedle 16, 59-424 Męcinka. Dane osobowe zostały przekazane dobrowolnie i będą przetwarzane wyłącznie w celu przesłania zamieszczenia komentarza na portalu. Bez wyraźnej zgody dane osobowe nie będą udostępniane innym odbiorcom danych. Osoba, której dane dotyczą ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania i usuwania poprzez kontakt z Administratorem: kontakt@legnica24h.pl.

Zaloguj się, aby korzystać ze wszystkich funkcji komentarzy.

Dowiedz się więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. legnica24h.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Więcej wiadomości

Reklama
Reklama
Ostatnie opinie
Reklama

 

legnica24h.pl

Portal informacyjny dla mieszkańców Legnicy i okolic. Znajdziesz tutaj najświeższe informacje, zdjęcia oraz filmy.